Hem / Nyheter / Downton Abbey – säsong 6 blir den sista
Downton Abbey

Downton Abbey – säsong 6 blir den sista

Långköraren Downton Abbey är nu inne på sin sjätte säsong, som nu blir seriens sista. Vi får följa den aristokratiska familjen Crawley som bor på gården Downton Abbey i England. Här utspelar sig intriger och romantik både bland tjänstefolk och bland herrskap. Serien tar sin början under år 1910 och när den femte säsongen påbörjats hade man kommit fram ända till 1924. Detta kostymdrama ses och har setts av närmare 10 miljoner tittare och har dessutom vunnit många priser, däribland Golden Globe för bästa miniserie 2011.

Skådespelerskan Maggie Smith spelar änkegrevinna av Grantham – Violet Crawley och är den röda tråden i detta historiska drama. Hon är familjens överhuvud och många fans absoluta favoritkaraktär. Hon utgör själva essensen av den engelska ”stiff upper lipp-mentaliteten” med kända citat som: “Of course it would happen to a foreigner. No Englishman would dream of dying in someone else’s house.” och ”My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears.” Skaparna till serien är britterna Julian Fellowes och Gareth Neame, där den sistnämnde har skrivit det mesta av manuset. 2010 hade Downton Abbey premiär på den brittiska tv-kanalen IVT och den blev genast en succé. På grund av att tiden i serien hela tiden går framåt måste scenografin också följa med tiden och bytas ut allteftersom, vilket är kostsamt. Faktum är att inspelningskostnaden var 1 miljon pund per timme under säsong 1 – den dyraste tv-serien i brittisk historia. Bara detta gör serien väl värd att följa – från början till slutet!

Många sitter nu spända inför den sjätte och, enligt skaparna, sista säsongen av Downton Abbey. Kommer Isobel att få gifta sig med sin lord och kommer religionen att stå i vägen för Roses lycka med sin blivande make? Ni som har svårt att vara utan serien kan lugna er dock. Skaparna Julian och Gareth nämnde nämligen på en presskonferens att det inte är uteslutet att det kan skapas en spinoff eller en långfilm efter att serien avslutats.

SVT kommer att reprisera säsong 5 under sommaren för att sedan sända finalsäsongen.

Läs mer om

,

2 Kommentarer

När sänts 6 de säsongen ?

Svara

Vi har inte fått något datum än tyvärr. Men håll utkik på sidan, vi kommer skriva såfort vi får tag på ett datum

Med vänlig hälsning,
Chris

Svara

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>