Hem / Nya TV-serier / A Life’s Worth – från självbiografisk skildring till Internationell TV-serie
Edvin Ryding i rollen som Strand. Foto: Johan Hannu

A Life’s Worth – från självbiografisk skildring till Internationell TV-serie

I en tid när världen återigen står inför konflikters brutala verklighet, bringar A Life’s Worth ett viktigt och personligt perspektiv till skärmen. Serien, som bygger på Magnus Ernströms djupt gripande självbiografiska bok “Ett halvt år, ett helt liv“, planeras att ha premiär 2025. Den skildrar den första svenska FN-bataljonens svåra uppdrag i Bosnien under 1990-talet, ett ämne som fortfarande är högst relevant.

En bok blir till bild

Publicerad av Hoi Publishing, Ernströms bok ger en rå och oförskönad inblick i livet som FN-soldat i en av de mest turbulent tiderna i modern europeisk historia. Yellowbird, i samarbete med Arte France och Viaplay Content Distribution, tar nu dessa berättelser från sidorna till skärmen i den nya internationella serien A Life’s Worth.

Handlingen i A Life’s Worth

I A Life’s Worth följer vi de fyra unga soldaterna Forss, Babic, Strand och Kilpinen som gör sin första utlandstjänst. Genom deras ögon utforskar vi den snåriga och blodiga konflikten på Balkan som präglar en FN-soldats liv under den turbulenta tiden i Bosnien 1993. Deras färd i pansarfordonet Ragnarök blir en metafor för den osäkra och farofyllda väg som kriget utgör, där de ständigt navigerar genom etiska dilemman och konfrontationer med mänsklig brutalitet.

Maxwell Cunningham, Erik Enge, Edvin Ryding & Toni Prince i A Life’s Worth. Foto: Johan Hannu
Maxwell Cunningham, Erik Enge, Edvin Ryding & Toni Prince i A Life’s Worth.
Foto: Johan Hannu

Tillsammans står de inför den svåra uppgiften att utföra sitt uppdrag under fredliga förhållanden, en utmaning som snabbt visar sig vara omöjlig. Deras bataljonschef Andréasson, spelad av Johan Rheborg, blir en central figur i denna berättelse, som illustrerar den interna konflikten mellan att vilja ingripa för att göra rätt och nödvändigheten av att följa de order som ges. Det är en berättelse som inte bara belyser krigets hårdhet utan även visar på den mänskliga förmågan att finna ljus i mörkret, genom stark vänskap, kärlek, och en outsläcklig tilltro till mänskligheten.

Talangfulla skådespelare

Med skådespelare som Edvin Ryding, Johan Rheborg, Erik Enge, Toni Prince, Maxwell Cunningham och flera andra talanger lovar serien att ge en nyanserad bild av de komplexa emotionella och etiska dilemman som FN-soldaterna stod inför. Under ledning av manusförfattarna Mona Masri och Oliver Dixon och regissören Ahmed Abdullahi, är “A Life’s Worth” positionerad för att bli en av de mest tankeväckande serierna om mänsklig konflikt och sammanhållning.

– “Det är inte ofta serier av den här typen görs i Sverige och det känns därför extra roligt och som en stor förmån att få medverka i A Life’s Worth”, säger Johan Rheborg

– “Jag känner även ett stort ansvar då serien bygger på verkliga händelser och berättelsen känns skrämmande aktuell med tanke på vad som nu sker i vårt närområde. Jag har länge drömt om att få göra ett sådant här projekt och nu får jag äntligen kasta mig ut”, fortsätter Johan Rheborg.

Johan Rheborg som överste Andréasson. Foto: Johan Hannu
Johan Rheborg som överste Andréasson. Foto: Johan Hannu

Serien produceras med stöd från Creative Europe Media & Nordisk Film & TV Fond och görs i samproduktion med franska Arte. Seriens internationella distribution hanteras av Viaplay Content Distribution.

Foto: Johan Hannu
Källor: Yellowbird och Hoi Publishing

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>