Hem / TV-serier / Äkta människor
Äkta människor

Äkta människor(2012)

Äkta människor är en svensk science fiction-dramaserie från 2012.

I rollerna finns bland andra Andreas Wilson, Eva Röse, Leif Andrée, Johan Paulsen och Lisette Pagler.

Äkta människor är skriven av Lars Lundström och regisserad av Harald Hamrell (avsnitt 1–4 och 9–10) och Levan Akin (avsnitt 5–8). Serien producerades av Sveriges Television och Matador Film i samarbete med Danmarks Radio och YLE, med stöd av Nordisk Film- och TV-Fond samt Nordvisionsfonden. Rättigheterna till en amerikansk version såldes redan före premiären till Kudos Film & Television, och Shine International har köpt rättigheterna att distribuera serien internationellt. I april 2013 hade nära 50 länder köpt rättigheterna till att visa första säsongen.

Serien utspelar sig i ett alternativt, nutida Sverige. Forskare har sedan flera år utvecklat robotar som är till förväxling lika människor, så kallade hubotar. Hubot är ett teleskopord bildat av human och robot, alltså ungefär människorobot, det som i andra sammanhang brukar kallas en android. Hubotar kännetecknas av att de har en USB-port någonstans på kroppen, varigenom de kan programmeras. De används som tjänstefolk, arbetare och sällskap, men alltmer avancerade program har även gett dem möjlighet att ha känslor.

Medan vissa omfamnar den nya tekniken känner andra rädsla för vad som händer när människor kan ersättas av maskiner som arbetare, sällskap, föräldrar och till och med älskare. Den hubotfientliga rörelsen Äkta människor arbetar för ett hubotfritt samhälle. Deras logotyp, en blödande hand, syns på bilar och på dörrar lite varstans. Hubotmotståndare använder ofta tillmälen som docka, pacman och Windowshjärna för att referera till hubotar.

Personer som tvärtom ser hubotar som jämlikar kallas ibland för hubbisar. Vissa hubotar har byggts speciellt för att fungera som älskare och sexualpartner. Det finns till och med en underjordisk marknad för hubotstriptease och -prostitution.

Enligt Lars Lundström kan hubotarna i serien symbolisera bland annat illegal invandring, samkönade äktenskap och arbetspolitik, och det finns paralleller till såväl luddism som främlingsfientlighet.