Hem / TV-serier / Alias
Alias

Alias(2001 - 2006)

Alias är en amerikansk tv-serie, ursprungligen sänd mellan år 2001 och 2006. Serien skapades av J.J. Abrams, mannen bakom Lost, och är en samproduktion mellan Disney-ägda Touchstone Television och Abrams produktionsbolag Bad Robot Production. I USA sändes serien på landets största tv-kanal, ABC, och i Sverige innehas sändningssrätten av TV4. Serien är även släppt på DVD.

Huvudrollsinnehavaren i Alias är Jennifer Garner, i rollen som agenten Sydney Bristow. 2002 vann Garner ett Golden Globe Award i kategorin “Bästa kvinnliga huvudroll i en dramaserie”. Andra kända karaktärer i serien är Sydneys hårda spionföräldrar Jack Bristow (Victor Garber) och Irina Derevko (Lena Olin), CIA-kollegan Michael Vaughn (Michael Vartan), skurken Arvin Sloane (Ron Rifkin), teknikkillen Marshall Flinkman (Kevin Weisman) och Rambaldi. Alias blev snabbt en internationell tittarsuccé, den kvinnliga andelen tittare ligger på 52%. Serien har uppmärksammats för sin höga “filmiska kvalitet”, men också för specialeffekterna, stuntscenerna och slagsmålsscenerna.

Den unga studenten Sydney Bristow värvas av vad hon får veta är en hemlig CIA-organisation som kallas SD-6, och blir en agent. Efter att hon hittat sin fästman mördad upptäcker hon dock att hon “jobbar för den fiende som hon trodde hon bekämpade”. Därför börjar hon samarbeta parallellt som dubbelagent med riktiga CIA, för att sänka SD-6. Detta är upptakten till en spännande handling som vänder upp och ned på Sydneys tillvaro. Hela hennes familj och bekantskapskrets visar sig vara, eller blir, involverade. Inför varje uppdrag skapar Sydney en ny förklädnad och en ny identitet (alias), en mycket viktig del av framgångsreceptet.

SD-6 är en fiktiv hemlig organisation som bara finns i TV-serien. SD-6 är en av 12 celler i en allians, The alliance of Twelve. Cellerna sträcker sig från SD-1 till SD-12 och är utplacerade överallt i världen. SD-6 har sitt högkvarter i Los Angeles under en bankbyggnad. Förkortningen “SD” står för den franska frasen “Section Disparue”, vilket betyder ungefär “Sektionen som inte finns”.

På webben