Hem / TV-serier / Ally McBeal
ALLY MCBEAL

Ally McBeal(1997 - 2002)

Ally McBeal är en amerikansk tv-serie i genren drama-komedi, skapad av David E Kelley. Serien sändes av det amerikanska tv-nätverket FOX i fem säsonger mellan 1997 och 2002, och har i Sverige visats på TV4. Ally McBeal har vunnit många priser av olika slag, däribland fyra Golden Globe. Serien kretsar kring den något vimsiga Boston-baserade advokaten Ally McBeal, spelad av Calista Flockhart, som mellan rättsfallen tar itu med sitt problematiska kärleksliv.

Serien handlar om Ally McBeal, en ung jurist som i första avsnittet får sparken från en advokatbyrå när hon vill stämma en av cheferna som tafsar på henne. Istället blir hon anställd av en kurskamrat, Richard Fish, på advokatbyrån Cage & Fish.

På Cage & Fish jobbar också Billy Thomas, som var Ally McBeals ungdomskärlek och orsaken till att hon över huvud taget blev advokat – och hans nya fru, Georgia. Trots det har Ally fortfarande känslor kvar för Billy, vilket hennes rumskamrat, Renée, får ge henne råd om. Andra som jobbar på byrån är Allys nyfikna sekreterare Elaine och dess andre huvudägare, John Cage, en udda figur som aldrig verkar förlora några fall.

Avsnitten fokuserar inte så mycket på rättsfallen, utan på Ally McBeal och hennes kollegors liv och leverne. Ibland användes olika rättsfall som delar av intrigen, exempelvis som kontrast eller förstärkning av det som pågår i Allys eget liv. En bitter skilsmässoförhandling kan exempelvis bilda bakgrund till Allys beslut att göra slut med sin pojkvän.

Ett återkommande grepp i serien är att Allys fantasier och tankar visas upp, bland annat en baby som dansar till Hooked on a feeling. Utanför rättssalen och advokatbyrån träffas rollfigurerna på en bar där sångerskan Vonda Shepard ofta uppträder.

På webben