Hem / TV-serier / Andra Avenyn
Andra Avenyn

Andra Avenyn(2007)

Andra Avenyn var en svensk dramaserie som sändes på Sveriges Television mellan hösten 2007 och våren 2010 i totalt 185 avsnitt.

Serien skapades av Peter Emanuel Falck och Christian Wikander (programchef för drama på SVT Väst), som bland annat skapat de svenska serierna Rederiet och Tre Kronor samt den norska serien Hotel Cæsar. Det hela utspelades i Göteborg i den fiktiva stadsdelen “Riverside” och kretsade kring ett antal familjer som bodde i området i och omkring Andra Avenyn, vilket gav serien dess namn. Den brittiska rockgruppen The Cures låt “Friday I’m in Love” användes som vinjettlåt.

Serien nominerades till Kristallen år 2008 i kategorin “Bästa Program 2008”, men tog inte hem priset. Skådespelarna Fortesa Hoti, Filip Benko, Jonas Bane och Maya Rung blev nominerade till Aftonbladets TV-pris, men ingen av dem vann. Andra Avenyn blev den första svenska såpoperan/dramaserien som hade en stor bas kring sin egen webbplats.

Enligt Sveriges Television självt kommer man aldrig kunna ge ut Andra Avenyn på DVD, främst på grund av all musik som man inte kommer att få rättigheterna till att använda vid en eventuell DVD-release. En lagändring i upphovsrättslagen samt att Sveriges Television fått ett nytt rättighetsavtal med Copyswede kommer, från och med den 1 januari 2013, göra det möjligt för Sveriges Television att lägga upp hela avsnitt på SVT Play av alla typer av program och serier. Därmed kan det finnas en öppning att Andra Avenyns avsnitt kan publiceras på Sveriges Televisions hemsida igen utan några problem. Det har dock inte sagts om så blir fallet eller ej.

På webben