Hem / TV-serier / Bleach
Bleach

Bleach(2004 - 2013)

Bleach är en japansk manga och anime. Mangan hade sin debut i augusti 2001 i japanska Weekly Shōnen Jump. Animen hade premiär i Japan i oktober 2004. År 2005 vann Bleach Shogakukan-priset för bästa shounen-mangan.

Serien handlar om 15-årige (16-17 senare i serien) Ichigo Kurosaki som så länge han kan minnas har kunnat se döda människors andar. En dag möter han Rukia Kuchiki som är en dödsängel (“Shinigami”, dödsgud i den japanska versionen), en sorts ande som finns till för att skydda spöken mot de så kallade ihåliga (Hollows), samt skicka andar till livet efter detta, Själariket (“Soul Society”).

Rukia blir nästan dödad när hon räddar Ichigos familj från en ihålig och sedan ger honom hennes krafter för att hjälpa henne medan hon återfår sina krafter. Hon tänkte bara ge Ichigo hälften av sina krafter, men Ichigo råkade ta nästan all energi hon hade. Rukia stannade i de levandes värld längre än vad som är tillåten av Själariket, så två dödsänglar vid namn Byakuya Kuchiki (Rukias adoptivbror) och Renji Abarai kommer för att hämta henne. Ichigo försöker stoppa dem, men de lyckas radera hans Shinigami-krafter och dödar honom nästan. Rukias döms till avrättning, men Ichigo ger inte upp. Han tränar sig för att bli en stark dödsängel med hjälp av en man som heter Kisuke Urahara för att sen ta sig till själariket och rädda Rukia. Ichigo och några elever från hans klass, som fått speciella krafter av Ichigos enorma andliga energi som läckt ut, går in i Själariket för att rädda Rukia från dödsdomen.
Långfilmer [redigera]

Det finns fyra Bleach-långfilmer. Den första, Memories of Nobody, hade premiär i december 2006 i Japan, året därpå kom uppföljaren The Diamond Dust Rebellion. Bägge filmerna har fristående handlingar som inte är baserade på mangan. Den tredje filmen, med undertiteln Fade to Black, I Call Your Name, hade premiär i Japan den 13 december 2008 och släpptes på dvd den 30 september 2009. Den fjärde Bleach långfilmen hade premiär under slutet av 2010 i Japan.

Huvudpersoner:

  • Kurosaki Ichigo är en 15 år gammal vanlig människa som alltid har haft gåvan att kunna se spöken. Han bor tillsammans med sin pappa Isshin Kurosaki som är läkare och med sina två systrar Yuzu och Karin som är tvillingar.
  • Kuchiki Rukia kom till den riktiga världen i uppdrag att döda en Ihålig, då hon möter Ichigo men blir skadad när hon skyddar honom i striden mot den Ihåliga.
  • Inoue Orihime är en tjej som går i samma klass som Ichigo.
  • Sado “Chad” Yasutora går i samma klass som Ichigo.
  • Ishida Uryu är den sista personen kvar inom blodlinjen Quincy (“utrotningsmästare” på svenska) som näst intill dog ut för mer än 200 år innan seriens start.
  • Abarai Renji är Rukias vän sedan de var små.
  • Kon (“Diffi” på svenska) är en modifierad själ som Ichigo åt för att komma ut ur sin kropp när han skulle iväg för att döda Hollows.