Hem / TV-serier / Buffy vampyrdödaren
Buffy Vampyrdödaren

Buffy vampyrdödaren(1997 - 2003)

Serien är skapad av Joss Whedon och sändes i sju säsonger med Sarah Michelle Gellar i huvudrollen som Buffy Summers. Serien har sänts världen över. Historien är en fortsättning på filmen Buffy vampyrdödaren (originaltitel Buffy the Vampire Slayer) som kom 1992 med manus av Joss Whedon där Buffy spelas av Kristy Swanson.

Tv-serien experimenterar med oväntade händelser och ljud: i avsnittet Hush (s04e10), måste huvudpersonerna besegra sin fiende under total tystnad, medan alla personer i Once More With Feeling (s06e07), sjunger sina repliker. Sångerna finns tillgängliga på cd, med sånginsats av skådespelarna.

Ur Buffy och vampyrerna har tv-serien Angel skapats. De båda seriernas berättelser vävs då och då ihop vilket gör att figurer från Angel dyker upp i Buffy och vampyrerna och vice versa.

Buffy och vampyrerna har givit upphov till en hel industri av officiella och inofficiella berättelser i många olika format från serietidningar till böcker. Tv-serien har även lett till akademiska uppsatser inom ämnen som genusstudier, sociologi och psykologi.

På webben