Hem / TV-serier / CSI: Crime Scene Investigation
CSI Las Vegas

CSI: Crime Scene Investigation(2000)

CSI: Crime Scene Investigation (ofta bara kallat CSI eller CSI: Las Vegas) är en populär Emmy-belönad amerikansk TV-serie från TV-bolaget CBS om en grupp kriminaltekniker i Las Vegas. I Sverige visas serien på Kanal 5. Serien har fått två spin-off-serier: CSI: Miami (från 2002) och CSI: New York som båda har rönt framgångar både i USA och i andra länder. CBS förnyade den 14 mars 2012 CSI för säsong 13.

Serien följer de fall som nattskiftet på Las Vegas polisdistrikts kriminaltekniker har hand om, det vill säga dödsfall där orsaken är oklar eller det finns flera misstänkta gärningsmän. Avdelningen löser nästan enbart fallen med hjälp av fysisk bevisning, även om det förekommer ett stort antal vittnesförhör. Med tanke på bakgrundsmiljön leder undersökningarna ofta till områden som är tabu-belagda såsom sexuellt avvikande beteende.

De flesta avsnitt följer två parallella fall som inte har med varandra att göra, men det förekommer att vissa avsnitt skildrar ett enda fall där hela teamet är engagerat.

Stilmässigt har serien jämförts i positiva ordalag med Quincy och Arkiv X. Serien är känd för sitt ovanliga bruk av kameravinklar, klippning, högteknologiska prylar, detaljerade tekniska samtal, grafiska porträttering av kulors färdväg, bloddroppars beteende, organskador, uppsamling av fysiska bevis på brottsplatser och rekonstruktion av brott. Många avsnitt skildrar långa sekvenser där experiment, tester eller annat tekniskt arbete utförs i detalj, ofta utan någon dialog (något som påminner om TV-serien På farligt uppdrag). Ljussättning, rörelser i rummet, och miljön är inspirerad av avantgarde-film.

De tekniska prylar som visas i serien är till stor del fungerande labbutrustning, även om vissa processer har förkortats för att skapa drama, men serien har även visat utrustning som inte finns än, vilket ibland förflyttar serien från kriminaldrama till science fiction, något som 2004 gav serien en Saturn Award-nominering för bästa science fiction-, fantasy-, eller skräck-TV-serie.
Även om våld spelar en viktig roll i serien, är huvudpersonerna sällan våldsamma och använder mycket sällan dödligt våld.