Hem / TV-serier / Doctor Who
Doctor Who

Doctor Who(2005)

Doctor Who är en brittisk science fiction-TV-serie som produceras av BBC. Programmet skildrar en mystisk utomjordisk tidsresenär som kallas för “The Doctor” och hans äventyrliga resor i rum- och tidsfarkosten TARDIS vars exteriör ser ut som en blå 1950-tals poliskiosk. Tillsammans med sina medresenärer utforskar han tid och rum, löser diverse problem och möter monster. Serien blandar friskt genrerna äventyr, science fiction, humor och skräck.

TV-serien är noterad i Guinness rekordbok som den äldsta science fiction-TV-serien i världen och är också en betydande del av den brittiska populärkulturen. Serien är känd för sina fantasifulla berättelser, kreativa lågbudget specialeffekter under de ursprungliga åren och dess banbrytande användning av elektronisk musik (ursprungligen producerat av BBC Radiophonic Workshop). I Storbritannien och på andra håll har serien blivit något av en kultfavorit bland de som växte upp med serien och har påverkat generationer av människor som arbetar inom den brittiska TV-världen. Doctor Who har fått erkännande från kritiker och allmänhet som ett av de främsta brittiska TV-programmen, däribland erhöll serien en BAFTA för bästa dramaserie 2006.

Programmet sändes ursprungligen mellan åren 1963 och 1989 varefter serien lades ner efter 26 säsonger. Efter ett misslyckat försök att återuppliva serien med en TV-film år 1996 återlanserades den framgångsrikt 2005. Doctor Who produceras nu av BBC Wales i Cardiff. En del av finansieringen av den nya serien kommer från medproducenten Canadian Broadcasting Corporation (CBC). Doctor Who har också gett upphov till flera avknoppningar, inklusive de nuvarande TV-serierna Torchwoodoch The Sarah Jane Adventures, samt ett enda pilotavsnitt av K-9 and Company från 1981.

Seriens ledande huvudrollsinnehavare, “Doktorn”, har sedan starten porträtterats av inte mindre än elva olika skådespelare. Övergången från en skådespelare till en annan är inskriven i seriens intrig som en form av regenerering och de olika rollerna behandlas ofta som distinkta från varandra i den mån att i vissa avsnitt kan de olika inkarnationerna genom tidsresor möta varandra och arbeta tillsammans. I säsong 4 som sändes från 5 april till 5 juli 2008 spelade Catherine Tate Doktorns följeslagare. Ett extra julavsnitt med titeln “The Next Doctor” sändes under 2008 och följdes av ytterligare fyra specialavsnitt under 2009 och början av 2010. Nästa säsong sändes under 2010. Tennant lämnade serien efter de fyra specialavsnitten. Den elfte Doktorn porträtteras av Matt Smith. Som följeslagare har han den unga Amy Pond spelad av Karen Gillan, och sedan slutet av säsong 5 även hennes make Rory Williams spelad av Arthur Darvill.

Playtjänster - streama direkt