Hem / TV-serier / Dragon Ball
Dragon Ball

Dragon Ball(1986 - 2003)

Dragon Ball är en japansk manga som är ritad och skriven av Akira Toriyama. Dess handling bygger i början löst på Färden till västern, men förlorar senare alla likheter med denna förlaga.

Dragon Ball handlar om en pojke vid namn Son Goku. Son-Goku är ovanligt stark och har en svans som får honom att förvandlas vid fullmåne.

Det var Son-Goku som trampade ihjäl sin egen morfar, men det vet han inte, då han helt förlorar medvetandet i och med förvandlingen till jätteapan. En dag träffar Son Goku en tjej vid namn Bulma, hon letar efter drakkulor och får genom sin drakkuleradar reda på att Goku har en. Sammanlagt finns det sju drakkulor och när du hittar alla sju så kommer en drake fram vid namn Shen-long. Av honom får du önska dig en sak. När du har önskat dig något så blir alla drakkulor till sten i ett helt år och sprids ut över hela jorden. Alltså tar det ett helt år innan man kan önska sig något igen.

På sin resa efter drakkulorna får Goku många vänner och fiender. Till slut får han veta att han inte är från jorden utan kommer från en annan planet. Han får även reda på att han har en bror vid namn Raditz som avslöjar att Gokus riktiga namn är Kakarott och tillhör det mäktiga krigarfolket saiyajinerna. Raditz avslöjar även att Goku skickades till jorden med ett uppdrag, att förinta alla människor på jorden. Goku kommer dock inte ihåg att han kommer från en annan planet vid namn Vegeta eller uppdraget. För när Goku var liten hittade hans “morfar” honom i skogen och tog med honom hem. Problemet är att Goku var väldigt argsint och gick inte att handskas med, men en dag så tappar hans morfar honom nerför ett vattenfall så att han slår i sitt huvud. Slaget gjorde att han glömde allt om sitt uppdrag och förvandlas till en snäll pojke som inte gör en fluga förnär. Han tror även att han kommer från jorden. Goku får reda på att hans släkte (saiyajinerna) nästan har blivit utplånat pga. att Freezer, som är en mycket ond krigare, förintade hela planeten Vegeta för att bli starkast i universum och för att han inte skulle behöva vara rädd för om någon saiyajin skulle bli en supersaiyajin. Tack och lov så dödade inte Freeza alla saiyajiner, de som fanns kvar var Vegeta (döpt efter planeten och sin far kung Vegeta), Nappa, Raditz, Paragus, Brooly och Son-Goku. Goku fick senare även en son, som han döpte efter sin “morfar” Son Gohan. Goku lyckas att bli en supersayiajin och tar kål på Freezea, senare i serien blir även Vegeta och Son Gohan supersaiyajiner. I och med att de blir supersaiyajiner får de en kraft som inte går att övervinna – och som alla vet, ju närmare döden saiyajiner kommer i strid, desto starkare blir de. Det finns ännu två saiyajiner en är Paragus och den andra är hans son Broly. Broly är den legendariske supersaiyinen som hatar Son Goku för han skrek när han var liten. Det gjorde Broly arg (när de var små).

Son Gohan (ibland bara Gohan) är den förstfödde sonen till Son-Goku och hans fru Chi Chi. Han presenteras inte förrän i volym #17 i mangan och i de första avsnitten av Dragonball Z. Gohan är den första Saiyajin/Människo hybriden i serien. Goku får även en till son med sin fru Chi Chi. Han heter Son Goten och är bästa vän med Vegetas son Trunks (son till Vegeta och Bulma) Vegeta får en dotter som heter bura med som man ser i dragon ball gt.

Dragon Ball GT (Doragon Bōru Jī Tī) är fortsättningen på anime-serien Dragon Ball Z.
I Dragon Ball GT blir Son-Goku ett barn igen, tack vare “de sju svarta drakkulorna” som Pilaw lyckas hitta. Nu blir han tvungen att resa ut i rymden för att hitta dom, om han misslyckas att föra samman alla kulorna kommer Jorden att sprängas inom ett år. Animen hade premiär den 2 februari 1996 och slutade den 19 november 1997 i Japan och i USA, hade animen premiär den 14 november 2003 och slutade den 16 april 2005. 64 avsnitt gjordes och en film vid namn, Dragon Ball GT: A Hero’s Legacy.
Animen är ogillad av en del fans, mest för de många detaljer som säger emot förlagan, som att Vegeta har mustasch trots att saiyajiners hår inte kan ändras.
Toriyamas engagemang i GT [redigera]

Till skillnad från de två första serierna, är Dragon Ball GT inte skriven av Akira Toriyama utan är gjord av filmbolaget Toei Animation. Toriyama var överskådare över projektet och han hade sett till att det höll samma standard som den ursprungliga serien och han designade GTs logotyp och huvudkaraktärerna.