Hem / TV-serier / Elfen Lied
Elfen Lied

Elfen Lied(2004 - 2004)

Elfen Lied är en manga som handlar om en mystisk och dödlig avart av tvehornade människor, så kallade dicloner, samt förstörelsen de orsakar bland mänskligheten. Den ändrar dock fokus från diclonernas skrämmande sidor till människans mörkare natur ju längre serien fortskrider.

Ursprungligen var Elfen Lied en manga skapad av Lynn Okamoto och publicerades som följetong i tidningen Weekly Young Jump, fram till dess tolfte volym. Senare skapades en anime av den ofullbordade mangan, vilket orsakade att handlingen skiljer sig mellan de två versionerna, och sändes för första gången i Japan den 25 juli 2004. En fristående episod släpptes den 21 april 2005 för att tillhandahålla vidare information om bakgrundshistorien.

Namnet Elfen Lied är taget efter poeten Eduard Mörikes tyska dikt Elfenlied (Älvosång eller Alvsång). Elfen Lied uttalas [ɛlfənn liːt].

Både animen och mangan innehåller en hel del sadism, överdrivet våld, blod och nakenhet. Serien tar även upp mycket känsliga samhällsproblem som mobbning och utanförskap på ett, även i animegenren, mycket exponerande och medvetet obehagligt sätt. I USA rekommenderas animen från arton års ålder av utgivaren ADV Films.

Serien är inte utgiven i Sverige, trots sina stora försäljningssiffror i USA. Den finns dock i region 2-utgåva på DVD i Tyskland, Storbritannien, Spanien och Frankrike med motsvarande dubbningar.

Diclonius, en muterad tvåhornad art av släktet Homo Sapiens har utvecklats. Nu är flera forskare rädda för att dicloniussläktet ska utplåna människan i sin iver att bli den överlägsna arten. På grund av detta tillfångatas de och förs till ett laboratorium, så kallat National Research Institute on Human Evolution, någonstans utanför den japanska kusten för säker förvaring. Dessutom används de till ett stort antal plågsamma experiment.

En av de mest våldsamma diclonii är Lucy, en ung, rosahårig flicka som med sina övernaturliga krafter lyckas slå sig ut ur sitt fängelse. På vägen mördar hon brutalt och kallblodigt alla vakter som försöker stoppa henne under loppet på fem minuter. Hon kan styra 4 transparenta telekinetiska armar, så kallade vektorer som skjuter ut från hennes rygg. De kan skära genom kött och ben men också gå igenom en kropp utan att orsaka någon skada. Diclonii ser ut som vanliga människor med undantag för mindre horn som karaktärerna i serien döljer med hjälp av bland annat hårband och liknande. Hornen är den enda yttre synliga markeringen för diclonius-arten. I ett sista försök från personalens sida beordrar de att hon ska skjutas, men kulan går inte igenom metallhjälmen hon bär då, utan tillfogar henne bara en till synes mindre skada. Lucy faller i havet, men är hon verkligen död?

Vännerna (kusin på Japanska kan också betyda bästa vän) Kouta och Yuka hittar ett par dagar senare en ensam och naken flicka som drivit i land på stranden. Hon tycks inte kunna prata ordentligt, för det enda ord hon kan yttra är “Nyu”. De båda bestämmer sig för att ta hand om den vilsna flickan och eftersom hon inte verkar minnas sitt namn blir hon döpt till Nyu. Men det verkar vara något underligt med “Nyu”. Varför är hon jagad av en elittrupp med vakter? Och vad är egentligen de där hornen hon har? Det verkar som att de inte lyckades ta död på Lucy i alla fall.
Forskningsinstitutet som Lucy lyckats rymma från, bestämmer sig för att söka upp och döda Lucy. Till deras hjälp så får de ett specialtränat elitförband kallat Special Assualt Team (SAT).

Vektorer (vectors) är Homo Diclonius-artens osynliga och telekinetiska armar. De har olika längd baserat på åldern av användaren. De kan ändra vibrationsfrekvens, vilket ger dem förmågan att gå igenom och ta på saker och skära igenom olika substanser. Forskarna i “National Research Institute on Human Evolution” tror att dessa osynliga och livsfarliga armar kommer ifrån de korta horn som sticker ut kort ovanför tinningen på kraniet. De används av huvudpersonen Lucy till de över 10.000 mord som hon har begått genom att skära av huvudet, dela personer i två delar ovanför bäckenet etc.