Hem / TV-serier / Fiendens fiende
Fiendens Fiende

Fiendens fiende(1990)

Fiendens fiende, svensk miniserie från 1990 av Thomas Borgström och Lars Bill Lundholm efter en romanen med samma namn av Jan Guillou. För regin stod Mats Arehn och Jon Lindström.

I skydd av det mörka vattnet planläggs operation “Big Red” i Stockholm. I London förhörs en avhoppad rysk agent. Han påstår att det i Sverige ska finnas två stycken spioner som arbetar för Sovjetunionen. Den ena ska finnas hos SÄPO och den andra ska finnas hos försvaret. Dubbelagten hos försvaret ska enligt den avhoppade agenten vara Carl Hamilton. I Libanon hålls två svenskar som gisslan. Svenska UD sänder Carl Hamilton dit för att förhandla med kidnapparna, utan vetskap om att Hamilton faktiskt är misstänkt för att vara sovjetisk spion.

I Moskva fotograferar en turist av en slump den svenska spionen Stig Sandström som arbetar för Ryssland. Bilden orsakar febril aktivitet hos svenska försvaret. Carl Hamilton beordras av ÖB att åka dit för att kartlägga och fotografera spionen. Men han får av D.G ytterligare en order: när han är tillbaka i Sverige ska “problemet” med spionen vara “löst för gott”.

Kort därpå mördas två svenska stridspiloter. Det svenska försvaret och polisen har inga spår och tidningen Expressen är snabb med nyheterna där de i tidningen citerar “en högt uppsatt källa inom SÄPO”. När sedan en svensk säkerhetspolis och en rysk agent blir brutalt mördade föreslår den ryska militären under ledning av militärattachén Jurij Tjivartsjev ett samarbete för att kunna spåra och oskadliggöra Expressens källa. Var och när ska mördaren slå till nästa gång? Någonstans ruvar en ond man på en hemsk plan. Svensk säkerhet är i stor fara. All diplomati har förkastats. Alla vapen har testats och bedömts otillräckliga…Alla utom ett. Det farligaste av dem alla – Carl Hamilton.

Fiendens fiende är filmad efter romanen Fiendens fiende och är den andra filmatiseringen om Carl Hamilton. Serien hade premiär den 12 december 1990. Serien som består av åtta avsnitt finns utgiven på DVD. Peter Haber samarbetade senare med Bernt Lidnqvist, i Jönssonligan & den svarta diamanten och Per Morberg i ett flertal Beck filmer. Mikael Persbrandt, som spelar Hamilton i Hamilton – I nationens intresse, har en mindre roll i avsnitt fyra.

På webben

Playtjänster - streama direkt