Hem / TV-serier / General Hospital
General Hospital

General Hospital(1963)

General Hospital (förkortas ofta GH) eller Sjukhuset i Sverige är en amerikansk såpopera som har gått i USA på TV-nätverket ABC sedan 1963. Serien utspelas i den fiktiva staden Port Charles i New York, USA. Premiären den 1 april 1963 skedde samma dag som konkurrenten NBC började sända sin motsvarighet The Doctors. Serien skapades av makarna Frank och Doris Hursley.

Såpan sändes från början som halvtimmes-avsnitt men utökades först till 45 minuter 1976 och sedan till 60 minuter 1978. I Sverige sände TV4 serien under 1990-talet men slutade visa den på grund av rättighetsproblem. I april 2009 började TV4 Plus visa serien efter Glamour kl 18.05 med repris följande vardag kl 5.00. Från och med 28 september började GH sändas på annan tid men i samma kanal. Den nya tiden blev 12.45, med repris 5.05 följande vardag, tittarsiffrorna motsvarade inte förväntningarna och TV4 Plus slutade visa seren i februari 2010.[1]

General Hospital har under åren erkänts för att ha varit trendsättande i genren genom att ha startat flera trender i såpopera-genren under 1980-talet. Det största trendbrottet var att gå mot en mer händelserik och actionfylld serie till skillnad mot de många serier som baserades på sociala och lokala problem och frågeställningar.

Under tidigt 1990-tal visade TV4 serien under dagtid. Den 6 april 2009 kl.18.05, med repriser under nätter/tidiga morgnar vardagen efter, var det nypremiär i Sverige denna gång på systerkanalen TV 4 Plus.

De första åren handlar serien främst om personalen på General Hospital och fokuserar då på romans och intriger dem emellan. Men i takt med att åren har gått så har seriens berättelser gått åt många olika håll. Dels följer man inte bara personalen utan också olika familjer som knyts till serien. Serien har också en viss roll i myntandet av termen supercouple (som syftar till ett (fiktivt) par som tillsammans gestaltar en idealbild av romans, flärd och välfärd) genom bröllopet mellan karaktärerna Luke och Laura som är ett av det mest sedda tv-serieavsnitten någonsin.

Förutom relationer så har serien också handlat om och haft sidoberättelser kring bedragare, maffiabossar, spioner och så vidare, men alla har en koppling till en skada eller sjukdom på sjukhuset eller till någon som arbetar där.