Hem / TV-serier / Kommissarie Morse
Inspector Morse

Kommissarie Morse(1987 - 2000)

Kommissarie Morse är ursprungligen en litterär figur i en serie deckare skrivna av Colin Dexter. Kommissarie Morse blev även en TV-serie som producerades av ITV i England mellan åren 1987–2000. John Thaw spelade huvudpersonen Morse i serien och Kevin Whately spelade hans närmaste man inspektör Lewis. TV-serien blev mycket populär, speciellt i USA, och producerades i totalt 33 avsnitt under en tolvårsperiod.

TV-serien
13 av 33 avsnitt bygger på Colin Dexters böcker och noveller, men de flesta var specialskrivna för TV. De flesta avsnitten utspelade sig i universitetsstaden Oxford med omnejd (ett avsnitt i Australien och ett i Italien). Morses olika kommentarer i serien blev kända, och hans drickande i serien ansågs vara en naturlig del av karaktären Morse. Totalt mördades det över 80 personer i serien.

I TV-serien är Morse intresserad av opera, klassisk musik och avancerade korsord. Hans förakt för språkliga fel, särskilt felaktig grammatik är tydlig. Chefskommissarie (DCI) Morse är känd för sin kärlek till klassisk musik och whisky och brittiskt ale, vilket han betraktar som mat. Lageröl på burk är dock inte ens drickbart för Morse. Han gillar att lösa korsord och chiffer. Han är mycket noggrann med stavning och klagar ofta på sina medarbetares grammatik och ibland gör han sig nedsättande lustig över sin assistent, Robert Lewis, Newcastledialekt.

Morse var hård i arbetet och sarkastisk mot sin assistent Lewis. Han grep ofta fel person – “Driven to distruction” är ett utmärkt exempel på just detta. Först sent får han den snilleblixt som leder till att finna rätt person. Han är mycket artig mot det motsatta könet, men får nästan alltid nobben. Endast i avsnittet “Fat Chance” antyds att han faktiskt lyckats förföra en kvinna. Desto vanligare är att kvinnor utnyttjar Morses artighet och att han underskattar dem, tydligast framgår detta i “The day of the devil”.

Böckerna om Morse
Serien med böcker om Morse inleddes 1975, och omfattar tretton romaner och ett antal noveller. Böckernas Morse skiljer sig något från TV-seriens Morse. I böckerna lider Morse mer av gubbsjuka och går på porrklubbar, något som är helt borttaget ur TV-serien. Å andra sidan är böckernas Morse än mer av en akademiker. Avancerade korsord spelar en stor roll, och huvudpersonens förakt för språkliga fel genomsyrar berättelserna. Lärdom är a och o för honom.

Kommissarie Morse är känd för sin kärlek till klassisk musik och whisky och öl. Han gillar att lösa korsord och chiffer, och böckernas mördare har ofta namn efter vinnare av dagstidningen The Observers korsord. Han är mycket noggrann med stavning och klagar ofta på sina medarbetares grammatik.

Morse var hård i arbetet och sarkastisk mot sin assistent Lewis. Han grep ofta fel person, men endast för att till slut finna den rätta.

Bibliografi
Sista bussen till Woodstock (1975; Last Bus to Woodstock)
Flicka försvunnen (1976; Last Seen Wearing)
Nicholas Quinns tysta värld (1977; The Silent World of Nicholas Quinn)
Själamässa (1979; Service of All the Dead)
Döden i Jericho (1981; The Dead of Jericho)
Den tredje milens gåta (1983; The Riddle of the Third Mile)
Mysteriet i Annex 3 (1986; The Secret of Annexe 3)
Kvinnan i kanalen (1989; The Wench is Dead)
Den försvunna juvelen (1991; The Jewel That Was Ours)
Vägen genom skogen (1992; The Way through the Woods)
Morses största gåta och andra berättelser (1993; Morse’s Greatest Mystery) (noveller)
Kains döttrar (1994; The Daughters of Cain)
Med döden som granne (1996; Death is Now My Neighbour)
Räkenskapens dag (2000; The Remorseful Day)

På webben