Hem / TV-serier / Kurt Wallander
Kurt Wallander

Kurt Wallander(2005)

Kurt Wallander-filmerna är en samling filmer och tv-serier baserade på Henning Mankells rollfigur med samma namn. Det förekommer totalt fyra olika Wallander-serier: tre svenska och en brittisk.
I den första filmserien (1994-2007) producerad av bland annat Sveriges Television gestaltas Wallander av Rolf Lassgård. I den andra serien producerad av bland annat TV4 gestaltas Wallander av Krister Henriksson under tre säsonger, 2006-2007, 2009-2010, samt en kommande säsong under 2013.

Under Lassgårds tid som Wallander spelade även Lennart Jähkel Wallander i Talismanen (TV-serie), en serie från 2003 om Wallton, ett mellanting av Kurt Wallander och Carl Hamilton där författarna Jan Guillou (Hamilton) och Henning Mankell (Wallander) växelvis skrev vartannat avsnitt (totalt åtta avsnitt skrevs och producerades).

Även en brittisk version förekommer där Wallander spelas av Kenneth Branagh. Det var Branagh själv som bad om att få spela rollen, då han tycker om böckerna. Rollen som en ung Kurt Wallander har också spelats av Gustaf Skarsgård i filmen Pyramiden.