Hem / TV-serier / Kvinnofängelset
Kvinnofängelset

Kvinnofängelset(1979 - 1986)

Kvinnofängelset är en australisk TV-serie om sammanlagt 692 avsnitt. Den spelades in 1979–1986.

Handlingen utspelar sig framför allt på avdelning H på Wentworth Detention Centre. Den australiska originaltiteln är Prisoner men fick namnet Prisoner: Cell Block H då den exporterades till USA och Storbritannien; för brittisk del skedde detta förmodligen för att inte orsaka förväxling med kult-tv-serien The Prisoner. Den australiska serien blev emellertid kult i England och på många andra håll, och har förblivit så. Den är ovanlig genom miljön, genom sitt nästan helt kvinnliga persongalleri och sina för den tidens “daytime soaps” ovanligt tvära och icke-glamorösa intrigvändningar.

Tittaren får följa bland andra Bea (Val Lehman), Doreen (Colette Mann), Lizzie (Sheila Florance) och Myra (Anne Phelan) och deras liv bakom galler, vaktade av bland andra Joan “The Freak” Ferguson (Maggie Kirkpatrick).

Serien började sändas i Sverige på TV4 den 6 september 1994 och det sista avsnittet sändes den 3 februari 2000. Efter en lyckad repriskampanj, som genererade en omfattande namninsamling och en demonstration utanför TV4-huset, visades serien i repris mellan 2000 och 2004.

På webben