Hem / TV-serier / Lost

Lost(2004 - 2010)

Lost var en amerikansk tv-serie som följde de överlevande från en flygolycka på en mystisk tropisk ö. Avsnitten innehöll vanligtvis en huvudhistoria som utspelade sig på ön, samtidigt som man fick följa en sekundär berättelse från en annan punkt i en rollfigurs liv. Det första avsnittet sändes första gången 22 september 2004, det sista avsnittet sändes 23 maj 2010. Totalt producerades det sex säsonger som sändes på ABC i USA och på flera andra kanaler i världen runt. I Sverige har serien sänts på TV4, med smygpremiär 31 januari 2005 och officiell svensk premiär 2 februari.
På grund av den stora skådespelarensemblen och höga kostnader för att spela in seriens avsnitt på Hawaii är Lost en av de dyraste TV-serierna som har producerats. Serien skapades av

J.J. Abrams, Jeffrey Lieber och Damon Lindelof. Lost producerades av ABC Studios, Bad Robot Productions och Grass Skirt Productions. Musiken är komponerad av Michael Giacchino. De exekutiva producenterna av den sista säsongen är Damon Lindelof, J.J. Abrams, Bryan Burk, Jack Bender, Edward Kitsis, Adam Horowitz, Jean Higgins, Elizabeth Sarnoff och Carlton Cuse.

Serien blev tidigt en tittar- och kritikersuccé i USA med ett genomsnitt på 16 miljoner tittare per avsnitt under första säsongen. I Sverige låg tittarsiffrorna under samma säsong på omkring en miljon per avsnitt. Serien har vunnit ett flertal prestigefyllda priser, bland annat en Emmy för “Outstanding Drama Series” 2005 (utomordentlig dramaserie). Losts popularitet gjorde att seriens fiktiva universum även gav upphov till ett flertal kringprodukter i form av böcker, bräd- och datorspel samt The Lost Experience och Find 815, två internetbaserade “alternate reality games” (spel med flera verkligheter).

Playtjänster - streama direkt