Hem / TV-serier / MacGyver
MacGyver

MacGyver(1985 - 1992)

MacGyver är en amerikansk TV-serie med Richard Dean Anderson i huvudrollen. Den visades i amerikansk TV åren 1985–1992 i totalt 139 stycken 45-minutersavsnitt och därefter två stycken en och en halv timmes långfilmsavsnitt (Lost Treasure of Atlantis och Trail to Doomsday). Den svenska TV-premiären ägde rum i slutet av april 1990.

Huvudpersonen Angus MacGyver, spelad av Richard Dean Anderson, är en extremt påhittig man som i sitt arbete för stiftelsen The Phoenix Foundation ofta hamnar i äventyrliga situationer. Han tvingas då improvisera fram lösningar med hjälp av de föremål som finns till hands. På grund av en tragisk händelse i barndomen använder MacGyver aldrig skjutvapen (förutom i pilotavsnittet). Därför krävs varje uns av hans fysik- och kemiutbildning för att han ska klara sig ur kniporna. MacGyvers vän, chef och kollega, Peter Thornton (Dana Elcar), är inte lika påhittig, men ett bra stöd i svåra tider.

Bland de skådespelare som har medverkat i serien finns även Cuba Gooding Jr., Tia Carrere, Mayim Bialik, Teri Hatcher, samt Michael Des Barres, som spelade den regelbundet återkommande psykopaten och ärkeskurken Murdoc.

MacGyvers improvisationer skapade ett nytt begrepp: ”MacGyverism”. Det har sagts att “det fanns inga situationer som inte gick att lösa med en schweizisk armékniv, silvertejp och en gnutta genialitet”.

På webben