Hem / TV-serier / Månbas Alpha
Space: 1999

Månbas Alpha(1975 - 1977)

Månbas Alpha (Space: 1999) är en brittisk science fiction-TV-serie skapad av det i Storbritannien mycket välkända produktionsteamet Gerry Anderson och Sylvia Anderson. Ramhandling: 13 september 1999 slungas månen ur sin bana och bort från jordens dragningskraft efter en atomexplosion, serien följer kampen för överlevnad för den koloni av forskare som lever på månbasen sedan denna förlorat all kontakt med planeten jorden.

Serien var av skiftande kvalitet, vissa avsnitt har ett filosofiskt och existentiellt perspektiv, andra avsnitt förefaller enbart parodiska.
Månbas Alpha sändes ursprungligen i ITV 4 september 1975-5 november 1977.

SVT visade 10 avsnitt sommaren 1976 och 4 avsnitt i december 1977. Månbas Alpha var den andra renodlade SF-serie som visades i svensk television (den första, den tyska serien Rymdpatrullen, visades redan tio år tidigare).

Serien har även visats i TV 3, med start den 27 november 1990, och i ZTV hösten 1997. Sommaren 2008 visades säsong två för första gången i svensk TV då TV 4 Science Fiction valde att visa serien i sin helhet.

Säsong ett anses vara mycket bra och banbrytande inom science fiction-genren (många går så långt som att säga att utan Månbas Alpha hade vi inte haft Star Wars). Medan säsong två anses vara ett stort misslyckande. Till den andra säsongen, kallad Year Two, hade nyckelpersoner i serien antingen bytts ut mot nya eller rent av bara försvunnit, utan att en förklaring till detta ges. Bland annat har Victor Bergman försvunnit och Tony Verdeschi tillkommit. Dessutom har man ersatt Main Mission med Command Centre.

En annan stor anledning till att säsong två misslyckades anses vara att producenten Sylvia Anderson lämnat projektet och ersatts med Freddie Frieberger.

Serien använde sig oftast av italienska designmöbler i plast men också svenska designade föremål som Gustavsbergs plastkanna Duett av Carl-Arne Breger.

Det blev aldrig en tredje säsong.

På webben