Hem / TV-serier / Morden i Midsomer
Morden i Midsomer

Morden i Midsomer(1997)

Morden i Midsomer (originaltitel: Midsomer Murders) är en brittisk kriminalserie som började produceras 1997. Medverkande är bland andra Neil Dudgeon och Fiona Dolman, och serien handlar om mord som begås i det fiktiva grevskapet Midsomer i England.

De fem första filmerna är baserade på Caroline Grahams romaner om kriminalkommissarie (ungefär motsvarande originalets Detective Chief Inspector) Tom Barnaby, i TV-serien spelad av John Nettles. Alla följande filmer är originalmanus av olika manusförfattare.

I Storbritannien började serien sändas 1997 med pilotavsnittet “The Killings in Badger’s Drift”. Pilotavsnittet blev en succé och produktionen av fler avsnitt påbörjades, dessa började sändas under 1998. Serien var först erbjuden till BBC, men de tackade nej och serien hamnade hos ITV. Serien har sedermera sålts till över 100 länder, däribland USA, Kanada, Belgien, Nederländerna, Spanien, Danmark, Frankrike, Tyskland och Sverige.

Seriens musik är komponerad av Jim Parker, den inledande suggestiva valsens tema spelas på theremin, ett elektroniskt instrument.

Serien kännetecknas av en speciell sorts torr brittisk humor, karaktären Barnaby försöker ofta få sista ordet, vilket han inte alltid får.

Det finns två romaner om DCI Barnaby, som inte har filmatiserats: A Place of Safety (1999) och A Ghost in the Machine (2004) och dessa kommer heller aldrig att filmas enligt Caroline Grahams egen utsago. Hon kommer heller inte att skriva fler böcker om DCI Barnaby. Caroline Grahams sju romaner om Barnaby kommer att ges ut på svenska, de fyra första har redan publicerats. De har då namngetts efter TV-serien och heter följaktligen inte Kommissarie Barnaby i den svenska utgåvan. Även om Barnabys medhjälpare i TV-serien bytts ut två gånger under åren, är det den ursprunglige assistenten Gavin Troy som figurerar i alla sju böckerna.

Den 11 februari 2009 aviserade John Nettles att han skulle sluta med rollen som Tom Barnaby efter inspelningarna av avsnitt nummer 81. Produktionsbolaget Bentley Productions meddelade omgående att man hade för avsikt att fortsätta med serien, med en ny skådespelare som kommissarie i Barnabys ställe.

Ett år efter John Nettles beslut presenterades hans efterträdare: Neil Dudgeon, som spelar Tom Barnabys kusin, DCI John Barnaby. John Barnaby gjorde sitt första framträdande i avsnitt 75, men först i avsnitt 81 tog han över kommissarierollen, och fick ta över ansvaret för Midsomers polisdistrikt. Anledningen till att man ersätter Tom Barnaby med hans kusin John Barnaby är att i många länder som serien sålts till, heter serien “Kriminalkommissarie Barnaby” (bl.a. i Danmark) eller “Barnaby”. Ett nytt efternamn på huvudpersonen skulle då ha framtvingat ett namnbyte på serien i dessa länder, vilket man ville undvika.