Hem / TV-serier / Naruto
Naruto

Naruto(2002)

Naruto är en manga, skapad av Masashi Kishimoto, som senare även blivit en anime. Mangan publicerades först i Japan av förlaget Shueisha 1999 i det 43:e numret av den japanska versionen av Shonen Jump. Manga Media publicerade en engelsk översättning i den svenska versionen av Shonen Jump.

I oktober 2002 började Naruto sändas som anime på kanalen TV Tokyo med ett avsnitt varje onsdag. Animeserien produceras av Studio Pierrot, med regi av Hayato Date och karaktärsdesign av Tetsuya Nishio och Hirofumi Suzuki.

Mangan översätts till engelska och säljs i USA av VIZ Media sedan juli 2003. Den 15 februari 2005 meddelade Shopro Entertainment att de köpt rättigheterna för distribution av animeserien i Nordamerika. Den började visas på Cartoon Network i USA och Kanada den 10 respektive 16 september 2005.

Seriens längd och popularitet är jämförbar med Akira Toriyamas Dragon Ball, en annan populär shonen-manga. Sedan den skapades har Naruto fått ett stort antal fansajter som innehåller detaljerad information, guider och aktiva forum. En av de första och mest populära sajterna etablerades kort efter det att den första engelska mangavolymen släpptes i augusti år 2003. Precis som många andra manga- och anime-titlar har Naruto också fått ett eget kortspel.

Mangavolymen 7 vann dessutom nyss ett Quill Award för bästa grafiska boken i Nordamerika. På TV Asahis senaste topp 100 Anime Ranking, rankades Naruto som nummer 17 på listan.

Naruto handlar om Uzumaki Naruto, en ninja som strävar efter titeln Hokage. Tolv år före historiens början attackerade en demonräv (Kyuubi som betyder Nio svansar) byn där huvudpersonerna är bosatta, Konoha. Räven härjade och dödade många människor, ända tills den Fjärde Hokagen förseglade räven inuti ett nyfött barn; Uzumaki Naruto. Den Fjärde Hokagen ville att byborna skulle se Naruto som en hjälte, men på grund av vad demonräven hade gjort såg många av invånarna i Konoha Naruto och räven som en och samma. Den Tredje Hokagen såg till att ingen yttrade ett ord om vad som hade hänt för att förhindra att nästa generation skulle få reda på det, och därför fick Naruto själv inte reda på det förrän vid tolv års ålder. Senare blir han en Genin och är en del av ett tremannalag bestående av Haruno Sakura, Uchiha Sasuke och deras ledare, Hatake Kakashi. Tillsammans möter de många utmaningar, skaffar vänner, stöter på farliga fiender och försöker samtidigt stå ut med varandra.

Naruto: Orkanskildringen, även känd som Naruto: Shippūden, utspelar sig två och ett halvt år efter att Naruto lämnat byn för att träna tillsammans med Jiraiya. När han återvänder får Naruto reda på att alla hans vänner har nått en högre rank; Chuunin. Med bara sex månader kvar att rädda Sasuke, stöter Naruto på ännu farligare fiender. Med tiden får man reda på mer om Akatsukis planer, och samtidigt börjar Naruto känna att han förlorar kraften över demonräven inom sig.