Hem / TV-serier / Oz
OZ

Oz(1997 - 2003)

Oz är en amerikansk TV-serie som visades på kabelkanalen HBO mellan åren 1997-2003. Serien skapades av Tom Fontana, som också skrev större delen av de totalt 56 avsnitten som visades över 6 säsonger. Det är även Fontanas arm som man får se tatueras med ordet “OZ” i vinjetten, dvs. inledningen till varje avsnitt. Serien är en av de största succéerna i amerikansk TV-historia.

Serien utspelar sig på det fiktiva maximum security-fängelset Oswald State Correctional Facility, kallat “Oz”, och då främst om avdelningen Cell block 5, även kallad Emerald City, en experimentavdelning som ska skapa en humanare tillvaro där fångarna ska kunna rehabiliteras. Livet på Oz är dock långt ifrån humant.

Serien är mycket våldsam, brutala mord, lemlästning och våldtäkter hör till fångarnas vardag, vilket har lett till en del kontrovers över serien i hemlandet tillsammans med det frekventa visandet av heroinbruk och nakenscener och användande av svordomar. Karakteristiskt för serien är att vem som helst av huvudfigurerna när som helst kan dö. Handlingen kretsar oftast kring rivaliteten mellan olika gäng, framförallt nynazister (the Aryans), afroamerikaner (the Homeboys/Gangstas), muslimer (the Muslims), italienare (the Wiseguys), latinamerikaner (El Norte) och irländare (the Micks).

Playtjänster - streama direkt