Hem / TV-serier / Simma lugnt, Larry!
Simma Lugnt Larry

Simma lugnt, Larry!(2000)

Simma lugnt, Larry! är en amerikansk tv-serie, skapad av Larry David och producerad av HBO.

Serien började som en entimmes “HBO-special” i form av en låtsasdokumentär om hur Larry David förbereder sin comeback som ståuppkomiker. Programmet sändes 1999 och var inte tänkt att få någon fortsättning. Dock blev mottagandet bland både kritiker och publik mycket positivt, och arbetet sattes igång med att utveckla det hela till en serie. Första avsnittet sändes år 2000. Den sjunde säsongen sändes under 2009-2010. Idag visas serien på Canal+ Series

Larry David spelar huvudrollen som sig själv. Seriens handling är löst baserad på hans verkliga liv, en bekymmerslös tillvaro i Los Angeles som före detta manusförfattare till Seinfeld och mångmiljonär. Liksom Seinfeld handlar Simma lugnt, Larry! om det vardagliga livet, i synnerhet alla märkliga situationer som kan uppstå i vardagen. Och Larry David tycks hamna i absurda och obekväma situationer mest hela tiden; han retar oavsiktligt upp folk genom att säga ogenomtänkta saker, han lyckas få obetydliga småsaker att leda till stora problem, och han faller ofta offer för slumpen och olyckliga sammanträffanden. Men trots att Larry har otur med de små sakerna i livet, har han framgång med mycket annat: han är rik, har ett stort hus vid havet, en kärleksfull och tålmodig fru (spelad av Cheryl Hines), berömda vänner och en duktig manager (spelad av Jeff Garlin).

Serien är filmad med handkamera och utan speciell ljussättning, vilket ger den en dokumentär känsla. Till detta bidrar också att mycket av dialogen är improviserad. Språket är heller inte censurerat, och det förekommer en hel del svordomar (vilket många[vem?] anser förstärka känslan av autenticitet).

Det har medverkat många gästskådespelare i serien, bland andra Richard Lewis, Ted Danson, Mel Brooks, Ben Stiller och Seinfeld-stjärnorna Jerry Seinfeld, Julia Louis-Dreyfus och Jason Alexander. I sista avsnittet av säsong 5 gästspelade Sacha Baron Cohen (Ali G, Borat Sagdijev) och Dustin Hoffman som ledsagare i himlen.

År 2003 vann serien en Golden Globe för bästa tv-komediserie, och 2004 vann Larry David en Emmy Award för sin roll i serien.