Hem / TV-serier / Svärdet och spiran
The Pillars of the Earth

Svärdet och spiran(2010)

Svärdet och spiran är en historisk roman av Ken Follett utgiven år 1989. Den kretsar kring byggandet av katedralen i den medeltida staden Kingsbridge i England. Katedralbygget drivs på av prior Philip och byggmästare Tom som får kämpa hårt, mot den brutale riddar William och den makthungrige biskop Waleran, för att få sin katedral. En av historiens starka kvinnor, kejsarinnan Maud, är en av huvudgestalterna.

Handlingen kretsar kring snickaren Tom Byggare som kommer till den lilla staden Kingsbridge i det medeltida England. I Kingsbridge har en mycket begåvad och ambitiös man, Philip, just valts till prior över det kloster som finns i byn. Toms högsta dröm är att få bygga en mäktig katedral och en natt startar en brand i Kingsbridge som totalförstör klostrets kyrka men de hinner som tur är att rädda dess helgon. Tom får nu chansen att förverkliga sin dröm.

År 2010 gav den kanadensiska tv–kanalen Starz ut en egenproducerad serie som bygger på boken. Bland skådespelarna märks Ian McShane, Rufus Sewell och Donald Sutherland. Den sändes även under början av januari 2011 i svenska TV 3. Den sändes igen i december 2011 i svenska TV3.