Hem / TV-serier / Twin Peaks
Twin Peaks

Twin Peaks(1990 - 1991)

Twin Peaks är en amerikansk TV-serie, som sändes mellan 1990 och 1991 i totalt 30 avsnitt, skapad av Mark Frost och David Lynch. Handlingen utspelar sig i februari–mars 1989 i den fiktiva, till synes idylliska, småstaden Twin Peaks som är belägen i delstaten Washington i det nordvästra hörnet av USA, nära gränsen till Kanada.

Serien börjar med att den lokala skönhetsdrottningen Laura Palmer hittas mördad och FBI-agenten Dale Cooper kallas in för att lösa fallet. Under utredningens gång upptäcker Cooper att det lilla samhället ruvar på mörka och mystiska hemligheter samt att inget i Twin Peaks är vad det synes vara.

Seriens stil rör sig om en blandning av olika genrer såsom drama, deckare, thriller, skräck, komedi, parodi och science fiction. Element som surrealism, realism, humor och såpopera-parodi bidrog alla till att Twin Peaks uppfattades som nyskapande när serien först visades. I efterhand har den tillskrivits postmodernistiska egenskaper. Det föreligger också en slags tidlös känsla över serien, även om den utspelas i sin samtid så har den många drag av 1950-talet över sig vad gäller miljöer, kläder och frisyrer.

Twin Peaks var en de mest populära TV-serierna år 1990 och fick ett antal nomineringar och utmärkelser. Året därpå hade serien dock minskat i popularitet och lades ner efter att den andra säsongen avslutats. David Lynch gav ut långfilmen Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992) som utgör en prequel till TV-serien; den blev dock inte alls lika framgångsrik.

I Sverige visades Twin Peaks pilotavsnitt för första gången den 18 november 1990 i SVT och serien har därefter visats i repris på bland annat TV4 Guld.

På webben

Playtjänster - streama direkt