Hem / TV-serier / Ubåten
Das Boot

Ubåten(1985 - 1985)

Das Boot, tysk krigsfilm från 1981, baserad på romanen med samma namn av Lothar-Günther Buchheim. Har även fått den svenska titeln “Ubåten”. Filmen hade Sverigepremiär den 26 februari 1982.

Den har även släppts som miniserie.

Filmen beskriver ett enskilt uppdrag ombord på den tyska ubåten U96 under andra världskriget och skildrar det hårda livet ombord för besättningen. Efter att ha lämnat den franska staden La Rochelle för att patrullera Atlanten, görs ett misslyckat försök att bryta sig igenom Gibraltar in i Medelhavet. Både stridens hetta och det fruktlösa jagandet efter fartyg att förinta skildras på ett trovärdigt sätt, där man mycket suggestivt får uppleva vilka oerhörda påfrestningar och vedermödor en ubåtsbesättning kunde få utstå.

Produktionen av Das Boot tog tre år och höll på mellan 1979-1981. För att karaktärernas skäggväxt och övriga utseende skulle se naturligt ut filmade man filmen under ett år där scenerna spelades in i kronologisk ordning.

Man byggde två fullskaliga modeller av ubåten Typ VIIc Unterseeboot, den ena var som en cylindrisk tub där inomhusscenerna spelades in och den andra var en utomhusmodell som användes till utomhusscener. I de utomhusscener där inte hela båten behövde synas använde man en modell av tornet som placerades i en vattentank. Utomhusmodellen användes också i Steven Spielbergs Indiana Jones-film Jakten på den försvunna skatten.

Modellen till inomhusscenerna fästes i en hydraulisk maskin som tillät regissören att skaka och luta ubåten för att simulera när ubåten dyker eller blir attackerad med sjunkbomber.
Originalversionen kostade 30 miljoner D-mark att göra.

Bioversionen som släpptes i Tyskland 1981 (och senare i USA 1982) var 149 minuter lång. Denna version blev nominerad till sex stycken Oscars. Filmen släpptes senare som Director’s cut (speltid 216 minuter), I oklippt version (293 minuter) och som fullängdsversion som hade en speltid på hela 318 minuter.

Musiken till filmen komponerades av Klaus Doldinger.

Versioner:

  • 150 minuter (1981, 1982) Theatrical
  • 300 minuter (1984, 1988) BBC mini-series
  • 208 minuter (1997) Director’s Cut
  • 293 minuter (2004) Das Boot: The Original Uncut Version