Hem / Nyheter / Homer slutar att strypa Bart i The Simpsons
Homer slutar att strypa Bart i The Simpsons

Homer slutar att strypa Bart i The Simpsons

Nyligen meddelade “The Simpsons”, en av världens mest älskade animerade serier, en betydande förändring i sin karaktärsdynamik. Efter decennier av att ha skildrat Homer Simpsons ikoniska men kontroversiella handling att strypa sin son Bart, har serien valt att avstå från detta beteende. Denna förändring speglar en bredare trend inom TV-industrin där program anpassar sig för att bli mer inkluderande och känsliga för mångfald.

Förändringar i The Simpsons

I ett avsnitt som sändes den 22 oktober, skämtade Homer om att han hade slutat strypa Bart med kommentaren att “tiderna har förändrats”. Denna förändring är en del av en större trend där TV-program omvärderar sitt innehåll för att bättre återspegla ett mer medvetet och inkluderande samhälle. “The Simpsons” har varit en bastion för populärkultur och dess beslut att anpassa sig till förändrade samhällsnormer är betydelsefullt.

En intressant poäng är att detta beteende faktiskt upphörde för flera säsonger sedan, med det sista kända tillfället i säsong 31, vilket har fått både producenter och fans att reflektera över varför denna förändring inte uppmärksammades tidigare.

Denna utveckling i “The Simpsons” är inte den första anpassningen serien har gjort till samtidens kulturella förändringar. Tidigare mötte producenterna kritik för karaktären Apu Nahasapeemapetilon, en indisk invandrare och ägare av en närbutik, vars accent och framställning ansågs av vissa som en stereotyp. Efter att dokumentären “The Problem With Apu” släpptes 2017, började serien gradvis fasa ut denna karaktär. Hank Azaria, som gav röst åt Apu, reflekterade över sin roll och dess påverkan i en dialog med dokumentärfilmaren Hari Kondabolu år 2023, där han erkände att hans framställning bidrog till en stereotyp som kunde uppfattas som marginaliserande och avhumaniserande.

I en nyligen publicerad video av IGN diskuteras en betydande förändring i ‘The Simpsons’. Videon belyser hur serien har beslutat att Homer Simpson inte längre ska strypa sin son Bart, ett drag som reflekterar den förändrade samhällsattityden mot sådana skildringar. Videon tar också upp seriens evolution från en kantig vuxentecknad på Fox till att nu vara en del av Disneys mer familjevänliga varumärke. Dessutom diskuteras hur The Simpsons har anpassat sig till kritik i andra sammanhang, såsom i fallet med karaktären Apu Nahasapeemapetilon.

Paralleller i Family Guy

Liknande förändringar har observerats i andra långvariga serier som Family Guy, där producenterna 2019 meddelade att de skulle minska användningen av skämt som fokuserar på homosexuella karaktärer. Detta beslut är ett exempel på hur serier anpassar sin humor och innehåll för att vara mer inkluderande och mindre stötande.

En bredare trend inom TV-branschen

Dessa förändringar är inte isolerade till enstaka serier. Enligt en UCLA-studie har det skett en ökning av mångfaldiga ensembler i topp-TV-program. Serier som “Orange is the New Black” och “Pose” har framhävt komplexa LGBTQ-karaktärer. Paramount har vidtagit åtgärder för att främja mångfald och inkludering genom sitt “Content for Change“-initiativ. Dessutom har CBS lanserat “The CBS Performers with Disabilities Talent Initiative” för att öka representationen av skådespelare med funktionsvariationer.

Läs mer om

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>