Hem / TV-serier / The Wire
The Wire

The Wire(2002 - 2008)

The Wire är en amerikansk dramaserie som utspelar sig i Baltimore, Maryland där den också är inspelad. Serien har skapats av manusförfattaren/producenten och tidigare kriminalreportern David Simon. Den sänds av betalkanalen HBO i USA. The Wire hade premiär den 2 juni 2002, med 60 avsnitt som sändes över fem säsonger. Den sista säsongen sändes år 2008, och avslutades den 9 mars, 2008. Serien hade svensk premiär på SVT den 4 juli 2003, då under namnet I narkotikans spår. När den andra säsongen började visas år 2005 sände dock SVT serien under sin originaltitel.

Handlingen i den första säsongen skildrar kampen mellan polisen och knarklangande gäng i stadens västra delar, och berättas ur båda sidors perspektiv. Säsong två handlar om tillvaron i stadens hamn och säsong tre skildrar det politiska spelet inför borgmästarvalet. Den fjärde säsongen tar sig an skolväsendet medan den sista säsongen tar avstamp i livet på en av stadens dagstidningar. Den stora skådespelarensemblen består främst av karaktärsskådespelare som i huvudsak inte är kända från andra roller. Simon har sagt att trots sin karaktär av kriminaldrama, handlar den ”egentligen om den nordamerikanska staden och hur vi lever tillsammans. Det handlar om hur institutionerna påverkar individen, och hur… oavsett om du är polis, hamnarbetare, knarklangare, politiker, domare [eller] jurist, så är du i slutänden körd och måste lyda den institution du lierat dig med.”

The Wire har hyllats av kritikerkåren för sin realistiska skildring av livet i storstaden och sitt ovanligt djupa utforskande av sociologiska teman, och har kallats den bästa serien på tv av TIME, Entertainment Weekly, The Guardian, Chicago Tribune, Slate, San Francisco Chronicle och Philadelphia Daily News. Även i Sverige har serien hyllats, bland annat av kulturjournalisten Jan Gradvall som i en krönika i Dagens Industri rankade The Wire som 00-talets bästa TV-serie.

Playtjänster - streama direkt