Hem / TV-serier / Torchwood
Torchwood

Torchwood(2006)

Torchwood, brittisk TV-serie med inslag av science fiction och kriminaldrama. Skapad av Russell T. Davies som även ligger bakom nysatsningen av Doctor Who (2005), som serien är en avknoppning från.

De båda TV-serierna utspelar sig i samma fiktiva universum (kapten Jack Harkness förekommer i båda). Torchwood är ursprungligen ett anagram på Doctor Who, som användes i början av nyproduktionen av den senare för att undvika läckor, men blev senare ett stående inslag i den andra säsongen. Serien började sändas på BBC 3 den 22 oktober 2006. I svensk TV sändes Torchwood i TV4+ med början 24 juni 2007. Den andra säsongen av serien började sändas på BBC Two den 16 januari 2008 och hade sin premiär på TV4+ den 6:e juli 2008. Den tredje säsongen (en miniserie bestående av fem en-timmes avsnitt) hade premiär på BBC One den 6 juli 2009.

Torchwood utspelar sig i nutid i den walesiska huvudstaden Cardiff. I serien får man följa kapten Jack Harkness (John Barrowman) och Gwen Cooper (Eve Myles) och övrig personal i en organisation som kallas Torchwood 3. Bakgrunden till organisationen och dess existens får man i följande avsnitt av nya Doctor Who: Tooth and Claw, Army of Ghosts och Doomsday, och bakgrunden till dess befintlighet i Cardiff i The Unquiet Dead. Den huvudsakliga skillnaden mellan de två TV-serierna är att Torchwood inte handlar om en person utan om en hel grupp individer, samt att Torchwoodgruppen söker upp problemen och utomjordingar i Cardiff medan i serien Doctor Who reser Doktorn med sin följeslagare i tid och rum och “hälsar på”.