Hem / TV-serier / Family Guy
Family Guy

Family Guy(1999)

Family Guy är en amerikansk tecknad tv-serie som skildrar livet för den märkligt udda, dysfunktionella familjen Griffin och de vardagstrivialiteter de råkar ut för. Den egoistiskt barnsliga pappan Peter är den centrala figuren i serien även om vissa avsnitt fokuserar på andra karaktärer. Seriens skapare är Seth MacFarlane som också gör många av figurernas röster.

TV-serien, som hade amerikansk premiär 1999, handlar om familjen Griffin. Peter och Lois lever tillsammans med sina barn Meg, Chris och Stewie och deras talande hund Brian i en fiktiv stad med namnet Quahog, en förort till Providence i Rhode Island. Deras grannar är bland andra den sexgalne Glenn Quagmire och den rullstolsburne polisen Joe Swanson. Den sävlige Cleveland Brown var en tidigare granne, men flyttade under säsong 7 ut och har numera en egen spin-off: The Cleveland Show.

Avsnitten karakteriseras av samhällsskildrande/kritiserande humor med en relativt brutal prägel. Ironin och sarkasmen har en tydlig närvaro. Handlingen avbryts då och då av små korta klipp med tillbakablickar, önsketänkande eller jämförelser från någon av rollfigurerna. Såväl familjens hund som spädbarn kan prata även om det endast verkar vara hunden Brian som konsekvent förstår spädbarnet Stewie. Även saker utan mänsklig medvetandenivå får just detta i serien och kan ofta både tala och förstå; t ex spermier, CD-skivor, tjurar, hajar och jordgubbar.

Den centrala figuren i serien är pappa Peter och hans barnsliga, egoistiskt lagda livsstil. Allt som oftast äger handlingen rum inom familjen Griffins fyra väggar och de vardagstrivialiteter som där sker. Ibland tas tittaren med då Peter fördriver tiden på baren The Drunken Clam eller är ute på äventyr med kompisarna Joe, Cleveland och Quagmire.

Vissa avsnitt kan dock till stora delar handla om någon av de andra medlemmarna i familjen. Till exempel får man följa Stewie och Brian på diverse mer eller mindre osannolika äventyr (resor till annan tid eller dimension, eller på jakt efter Stewies av misstag sålda älsklingnalle). Andra episoder handlar om hur Chris blir en berömd konstnär, när Meg blir stylad och inleder en artistkarriär eller hur Lois klarar sig ur ett plötsligt kleptoman-beteende.

Än så länge har 111 säsonger gjorts. I Sverige har Family Guy visats under namnet Familjepappan på SVT1 och TV4, men visas nu på Viasats kanaler TV6 och TV3 under sitt originalnamn. Det har även gjorts en tv-film om familjen Griffin – Stewie Griffin: The Untold Story! – som släpptes 2005.

Seriens lades ner av FOX 2002, men gick åter i produktion 2005. Detta gör Family Guy till en av de få serier som lagts ner, men sedan återupptagits av samma tv-kanal efter påtryckningar från seriens supportrar.

IGN rankade serien på sjunde plats i en topp 100-lista för bästa animerade TV-serier.