Hem / Topp 5 / Topp 5 postapokalyptiska tv-serier
TOPP 5 POST APOKALYPTISKA TV-SERIERNA

Topp 5 postapokalyptiska tv-serier


“War. War never changes.

The Romans waged war to gather slaves and wealth. Spain built an empire from its lust for gold and territory. Hitler shaped a battered Germany into an economic superpower.

But war never changes.”

Så börjar tv-spels serien Fallout med ett narrativ ifrån Ron Perlman som satt ett djupt avtryck i mig och innebar en pånyttfödelse för mig och den post apokalyptiska genren.

Jag har nog alltid gillat idéen med det post apokalyptiska samhället, självklart är ju vägen dit alltid kantad av ond bråd död och förstörelse men det är ändå livet efter som varit det som lockat med denna genre som fått ett rejält uppsving den senaste tiden. Men nog om min uppväxt och låt oss ta ett par radioaktiva steg ned i det post apokalyptiska tv-serie utbudet.

1. The Walking Dead

The Walking DeadJorden har drabbats av Zombies och i den här trasiga världen får vi följa en grupp överlevare och deras kamp om vardagsbekymmer såväl som större utmaningar. Säsong 1 är något av det bästa jag sett inom tv-serier och gjorde med största sannolikhet att när säsong 2 väl satt igång var förväntningarna så skyhöga att det stundtals slöa tempot gjorde att jag ifrågasatte serien i sig. Men dom två sista avsnitten i säsong 2 och förtitten på säsong 3 har sopat alla tvivel under mattan. En av dom bästa serierna ni kommer att kunna se i genren, har ni inte redan sett den så gör det nu.

 

2. Revolution

RevolutionDet senaste tillskottet och som hittas bara gått ett par avsnitt när den här artikeln skrivs. Revolution tar vid 15 år efter ett okänt fenomen som slagit ut all teknologi och tvingat folk att lära sig leva som för 100 år sedan. Efter att ha sett trailern känner jag bara fullt ut att det här förmodligen kommer att vara en serie man inte får missa.

 

3. Jericho

JerichoEn av dom bästa serierna i genren utan tvekan, har ni inte sett den så SE DEN OMEDELBART. Serien utspelar sig i en liten stad som heter Jericho. Handligen börjar efter att en nukleär attack mot dom 23 största städerna i USA utplånat dom. Det är en mångbottnad serie som efter svikande tittarsiffror lades ned efter säsong 1, men som efter en kampanj av alla fans fick en säsong 2 med 7 episoder som knöt ihop vissa delar i serien. När ni sett serien kan jag verkligen tipsa om att läsa om kampanjen som fansen gjorde mot CBS. Dock är det spoilers så läs den efter ni sett klart serien. Kampanjen hittar ni här.

 

4. Falling Skies

Falling SkiesNär ingridienserna är Steven Spielberg, Utomjordingar som tar över jorden och produceras av DreamWorks kan det inte bli fel. Och i mångt och mycket leverarar också Falling Skies exakt det man förväntar sig. Det finns helt klart många referenser till andra serier och filmer, men det här är en klassisk överleva-överväldigt-hot-mot-alla-odds serie som bara måste plöjas igenom om ni inte redan sett den.

 

5. Terra Nova

Terra NovaGår det att göra en post-apokalyptisk serie barnvänlig? Går det sedan att blanda in ett stor dos Jurassic Park? Nej det låter som garanterat blir en kalkon, men det är med dom ingredienserna som gör att Terra Nova sticker ut och går man inte in med tron att få se en The Walking Dead med dinosaurier utan istället förväntar en skön matiné med post apokalyptisk grund kommer ni bli inbjudna till en fantastisk resa. Tyvärr som med många serier i den här genren så attraherade inte den heller tillräckligt med publik och är för tillfället ett avslutat kapitel och kommer inte få se en säsong 2. Kanske dags att göra en kupp som med Jericho? Den är i alla fall helt klart värd att se.

 

Andra serier som ni inte heller bör missa:

Battlestar Galactica

BSG är ju lite av en cross-genre då det utan tvekan är en post apokalyptisk serie, men också är en hard core SCI-FI serie. Men jag ville ändå ha med den för dess tydliga stil och hopplösheten som infinner sig efter katastrofen. Utan att avslöja för mycket så handlar det om att mänskligheten utplånas av en robot-ras som vi själva uppfunnit. Ett väldigt litet antal människor överlever och flyr i ett antal rymdskepp för att överleva. Man får sedan följa deras kamp som individer men också som ras. En riktigt bra serie som bör finnas med i den sanna post apokalyptiska överlevarens tv-serie hylla

The Colony

The Colony är en drama dokumentär där man får följa 10 utvalda deltagare när dom utsätter sig för en simulerad värld efter en katastrof som kollapsat samhället. Man får följa dom 10 deltagarna i ett stort men inhängnat område som helt klart ser ut som en typisk urban miljö efter en katastrof, tv-teamet kan när dom vill sätta in olika händelser som rövare som försöker ta deltagarnas mat osv. Det blir stundtals lite väl mycket en tävling i att få kameratid, men överlag är det ändå det närmaste vi kommer en dokusåpa i post apokalypsens tecken. Serien har gått i två säsonger och en tredje har spelats in men pga. en skada i inspelningen ligger hela serien i en rättstvist och det är osäkert om den kommer att visas

Planet of the Apes

En klassisker som legat till grund för många andra serier inom genren sedan dess. Serien baseras på filmerna Planer of the Apes och efterföljaren. Tyvärr hann serien inte gå mer än en säsong utan blev nedlagd för att ge plats åt NBC’s bästsäljare Sanfor and Son och Chico and the Man.

Survivors

En brittisk producerad serie som gått i två säsonger. Serien utspelar sig i nutid och fokuserar på en grupp som överlevt sjukdom som kallats “European Flu”. Serien tar sig an typiska genre-drag där lag och ordning saknas.

Jeremiah

Året är 2021 och det har gått 15 år efter att en pest slagit ut alla som nått puberteten eller över. Alla barn som överlevt är nu uppvuxna och står nu inför valet att antingen försöka bygga upp ett nytt liv och ett nytt samhälle eller leva på det förgångna.

4 Kommentarer

Man blir ju nästan rädd när man läser listan. Personen ifråga ansåg att “bättre skriva en lista med 5 halvdana verk och få ihop en lista” än inget alls.
Fyra av fem serier är rent av usla och Walking Dead godkänd förströelse. Har skribenten sett någon av HBO:s bättre serier?

Svara

Hejsan Jonathan,

Verkligen tråkigt att du tycker att listan inte håller måttet, mitt mål vad absolut inte att skriva ihop en halvdan lista bara för att fylla en topp 5 utan hela min idé var att ta genren post-apokalyps och försöka skriva ihop en lista över dom bästa serierna inom den genren. Självklart är det en subjektiv lista där jag lägger min värdering i valen av serier och jag ville bara ta upp dom serier jag sett inom genren.

Jag har sett och följer aktivt många av HBO’s serier och jag håller helt klart med dig att kvalitén som HBO levererar ofta är i den högre skalan, däremot har jag svårt att hitta någon serie överhuvudtaget som skulle passa in i den här genren, vilken eller vilka serier är det du menar att jag ska kolla in?

Den här listan är ju tänkt att vara ett levande dokument som hela tiden ska ändras och fyllas på, så tack på förhand för ev. tips

Mvh
Chris

Svara

Tack för svar. Det jag menade var att det inte finns fem bra serier att fylla listan med, därför anser jag att listan känns tämligen överflödig. Å andra sidan är jag kanske bara cynisk och dryg? Vem vet. Det är såklart elitistiskt och kanske fånigt att avfärda saker i svepande ordalag. Tack för ditt svar!

Svara

Hej igen,

Då hänger jag med på hur du menade och där kan jag verkligen hålla med dig. Jämför man innehållet i dom serierna i listan med alla tv-serier så är det utan tvekan en genre som håller sig långt ned på kvalitetslistan.

Jag är den första att erkänna att min förkärlek till just post-apokalypsen många gånger överskuggar kvalitén. Det här gäller såväl böcker, tvserier och filmer.

Tycker absolut inte att det är drygt sagt, du har ju helt klart en poäng 🙂

Jag lovar fler listor inom olika genres framöver och brinner du för någon genre själv är du mer än välkommen att skicka in en egen lista 🙂

Mvh
Chris

Svara

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>